Zelf leren delen

Ben je enthousiast geworden en wil je zelf graag met anderen de Bijbel gaan lezen, dan geef ik graag mijn kennis en vaardigheden door. Ik ben beschikbaar voor het geven van een training aan Bijbelkringleiders. Samen met hen lees ik de Bijbel, geef ik handvatten voor het maken van een Bijbelstudie en leer ik hoe je een gesprek kunt leiden. Tijdens deze training geef ik ook handvatten en tips om de Bijbel te lezen met een groep mensen, zowel gelovig als niet gelovig.

Deze training heeft de volgende onderdelen:
(1) Hoe leid je het gesprek over een gedeelte uit de Bijbel? Een kring leiden bestaat niet alleen uit het lezen van de Bijbel maar ook uit het leiden van een goed gesprek. Dat vraagt kennis en vaardigheden. Dit onderdeel van de training gaat specifiek over basale communicatievaardigheden en reikt inzichten aan over de groepsdynamica.
(2) Hoe bereid je het gesprek voor? Je leert een opzet te maken voor het gesprek over de Bijbel. Je leert wat passende vragen zijn en wat een passende volgorde van de vragen is. Je krijgt inzicht in wat je thuis wel en niet aan het gesprek kunt voorbereiden.
(3) Hoe lees je de Bijbel? Aan de hand van drie vragen (Wat staat er? Wat betekent het? Wat betekent het voor ons nu?) leer je hoe je een Bijbelgedeelte verantwoord kunt lezen.
(4) Hoe gaat een gesprek met een groep mensen met diverse achtergronden, opvattingen en levensovertuigingen? In dit onderdeel krijg je zicht op de randvoorwaarden voor zo’n gesprek, tips voor geschikte Bijbelgedeelten en leer je hoe een gesprek open te voeren.
Deze onderdelen van de training zijn van belang om een gesprek over de Bijbel te leiden. Het is niet altijd nodig om alle onderdelen terug te laten komen in de training: niet iedereen heeft dezelfde ervaring en behoeften. De training wordt op maat gemaakt en aangeboden.

In de training wordt rekening gehouden met verschillende leerstijlen van de deelnemers. Zo heeft de een behoefte aan theoretische uitleg, terwijl de ander graag wil weten hoe het er in de praktijk aan toegaat. Daarom bestaat een training uit:
– een theoriegedeelte,
– praktijkvoorbeelden,
– het oefenen van vaardigheden.

Naast de trainingen bied ik met lees.leef.deel. (nieuwe) gespreksleiders graag begeleiding aan door middel van coaching en intervisie.